Rabu, 22 September 2010

Sedapnya kacang ni tapi.....

Kekacang dan legum diambil sebagai sumber protein menggantikan daging. Ia juga membantu menstabilkan paras glukos dalam darah, menyeimbangkan tindak balas elektrolit dalam tubuh dan meningkatkan kadar metabolisme serta fungsi tubuh dan otak.

Namun begitu, pasti ramai yang tidak pernah melihat pokok kekacang-kekacang yang selalu anda makan seperti kacang filbert (hazelnut), kacang walnut, kacang almond, kacang chestnut, kacang pistachio dan kacang cashew nut. Kita hanya tahu makan kacang itu tanpa pernah melihat pokok kekacang tersebut.

Pada kali ini saya akan menunjukkan beberapa jenis pokok kekacang tersebut.
Jom kita lihat....

filbert (hazelnut)



















walnut

 
almond













chestnut












 pistachio

 













cashew nut














Ini hanyalah unutk pengetahuan bersama sebab saya pun suka makan kekacang di atas tapi tak pernah tengok pokok-pokok menghasilkan kacang tersebut....hanya berkongsi info!!!





1 ulasan: